Många spelar online, vare sig det är via ATG, http://www.casinobonus.se/ eller Svenska spel. Men det är viktigt att veta att den man spelar hos är pålitlig och inte otillåten. När man jobbar högt upp på en myndighet är det dessutom kanske inte optimalt att ha jävig och maktfördelande bisyssla.
I en nyhet som vi kan läsa på Dagens Opinion så JO-anmäler spellobbyn Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för både jäv och otillåten bisyssla. Det efter att denne Johan utöver sitt uppdrag och jobb som chef för det statliga Folkhälsomyndigheten, som jobbar mot spelmissbruket i Sverige bland annat, också sitter med i styrelsen för det statliga spelbolaget ATG.
Han har alltså en tung röst och makt när det kommer till hur regeringen ska besluta om nya speltillstånd i egenskap av myndighetschef. Vidare har han specifikt ställt sig positiv till ATG:s spelansökningar, men kritisk mot andra statliga spelbolag som Svenska spel, som också är en konkurrent. Nu är det en branschförening för onlinespel som anser att myndighetschefen använder just sin myndighet för att ge särskilda fördelar åt det spelbolag där han själv är med och styr. Lite konstigt är det allt, men tydligen inte något som tidigare inte kommit upp. Men Carlson själv tycker inte att det är något problem, såklart.
Det är upp till JO att avgöra
Huruvida justitieombudsmannen kommer att döma Carlson för jäv och otillåten bisyssla är oklart, det är trots allt inte en ny fråga. Även Unibet har tidigare överklagat ATG:s speltillstånd. Även på Lotteriinspektionens sida kan man läsa mer om detta, under rubriken Opinionsbildning.
När man jobbar i dubbla roller är det särskilt känsligt om man även har en roll högt upp i en statlig myndighet, om det är i samma bransch och det visar sig att man kan vara jävig, till fördel för sina egna intressen. Vi får allt se hur det hela slutar, i dagsläget ligger det hos JO.